Διεθνής Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Την 3η Δεκεμβρίου,  ετήσια Διεθνή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Γυμνάσιο Ελευθερούπολης διοργάνωσε ένα βιωματικό «μάθημα» ενσυναίσθησης και αλλαγής ρόλων.Προσκεκλημένος και αυτουργός της βιωματικής δράσης ήταν ο παίχτης της ομάδας ΑΟ Καβάλας Μπάσκετ σε αμαξίδιο, κ. Σαουλίδης Παναγιώτης, τον οποίο ευχαριστούμε από καρδιάς για τα μαθήματα ζωής που μοιράστηκε με τους μαθητές του σχολείου μας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή μας.

Αφού παρουσιάστηκε στους μαθητές οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με τις αθλητικές δραστηριότητες της παραπάνω ομάδας μπάσκετ, ο κ. Σαουλίδης μοιράστηκε μαζί μας την καθημερινότητα  και την αθλητική ζωή ενός αθλητή με κινητικά προβλήματα. Οι μαθητές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς είναι να αγωνίζεται κάποιος σε τροχοκαρέκλα μέσα σε έναν καταιγισμό ερωτημάτων προς τον προσκεκλημένο μας.

Με τη δράση αυτή ευελπιστούμε στην καλλιέργεια του σεβασμού των μαθητών για τους συνανθρώπους τους με αναπηρίες  και στην εμπέδωση της αντίληψης πως από τις «ξεχωριστές» ικανότητες των ανθρώπων άλλες είναι εμφανείς κι άλλες όχι. Συνεπώς, επιβάλλεται να μην  κρίνουμε εύκολα και επιπόλαια κανέναν, κατανοώντας πως «αυτό που συνέβη σε κάποιον συνάνθρωπό μου μπορεί να συμβεί και σε μένα» και πως «δεν τα παρατάμε ό,τι κι να μας συμβεί».